Goedkeuring inrichtingsplan Dauteweyers

04 Augustus, 2016
poel in Dauteweysers

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege heeft het inrichtingsplan Dauteweyers in Diepenbeek goedgekeurd. De Vlaamse Landmaatschappij krijgt hierbij de opdracht om het natuurgebied de Dauteweyers zo in te richten dat de bedreigde boomkikker alle kansen krijgt om te overleven en zich voort te planten. Ook zal het gebied recreatief heringericht worden. Dit project maakt deel uit van Green4Grey en krijgt dus ook financiële steun van Europa via Life+. Ook de gemeente Diepenbeek, de provincie Limburg en Natuurpunt vzw dragen bij in de kosten van dit landinrichtingsplan.

Nieuwe inrichting om de boomkikker alle kansen te geven

Met het landinrichtingsplan Dauteweyers wil VLM de omgeving rond de vijvers in Dauteweyers ecologisch en hydrologisch herinrichten in functie van de boomkikker, een kleine felgroene kikker die tot de meest bedreigde amfibieënsoorten van Vlaanderen behoort. Hiervoor worden de oevers van de vijvers zacht hellend gemaakt en de bomen op de oevers verwijderd. Zo krijgen de kikkers meer zonlicht. Ook in het Ganzebroek worden enkele poelen aangelegd, zo kunnen de boomkikkers zich verder verspreiden naar de Demer en het aangrenzende natuurgebied Dorpsbeemden. Bovendien krijgen ook de omliggende bewoners de mogelijkheid om van hun tuinen een boomkikkerparadijs te maken. Indien zij poelen en groenvoorzieningen willen aanleggen, kunnen zij hiervoor subsidies krijgen.

Om de boomkikkers te laten overleven, is het belangrijk dat de vijvers af en toe droog komen te staan. Vissen jagen in het voorjaar immers op jonge kikkervisjes en door de vijvers droog te zetten, kunnen we deze visvraat voorkomen. Op dit moment wordt onderzocht wat de beste werkwijze is om ze jaarlijks droog te zetten en er terug water in te brengen.

Toegangspoort “De Wijers”

Het Demerstrand wordt in de toekomst een toegangspoort van “De Wijers”, het land van 1001 vijvers. Dit gebied wordt samen met het gebied Dauteweyers en Dorpsbeemden ingericht tot een nieuw wandelgebied van De Wijers. De Heidestraat wordt de locatie om van de vijvers te genieten door enkele zitbanken te voorzien met zicht op de vijvers, picknickbanken te plaatsen en een vlonder op de vijver aan te leggen. Zo verhoogt de nieuwe inrichting ook de belevingswaarde van de recreanten.