De Kapittelbeek heeft haar bronnen in het Hallerbos. De beekvallei is de ecologische verbinding tussen het Hallerbos en de vallei van de Molenbeek in Beersel en Sint-Genesius-Rode. De Kapittelbeek mondt in de Molenbeek uit bij de dorpskern van Dworp (Beersel). Op de noordelijke beekflank vinden we weilanden en akkers, op de zuidelijke flank ligt de wijk Geer. In de ruimere omgeving durft het water nu en dan voor problemen zorgen. Bij hevige neerslag belanden verschillende dorpskernen, woonzones en industriegebieden met hun voeten in het water. Het Consciencepad naast de beek verhindert vandaag dat de Kapittelbeek nog kan meanderen, maar omgekeerd brengen beek en water het pad ook schade toe. Erosie vanaf de aangrenzende akkers komt dan weer terecht in de Kapittelbeek. En hoogstamboomgaarden die je hier vroeger talrijk aantrof, verdwijnen uit het landschap.
Door het gebied opnieuw in te richten, willen we verschillende doelen bereiken. We willen de Kapittelbeek opnieuw vrijer laten meanderen. Het gebied moet er ecologisch op vooruitgaan. Het water moet trager afstromen en deels ook tijdelijk kunnen gestockeerd worden, zodat de algemene wateroverlast vermindert. We leggen het Consciencepad beter aan op een meer geschikte plek. We planten nieuwe hoogstamboomgaarden aan, remmen de erosie af met grasstroken en we verbeteren het openbaar groen in de wijk het Geer.
Contacteer ons voor al uw vragen en/of opmerkingen omtrent dit project
Valleigebieden in verstedelijkte en randstedelijke omgevingen zijn vaak een hotspot voor beschermde dier- en plantsoorten: denk maar aan de boomkikker, de ringslang of zeldzame orchideeën.
Valleien die opnieuw natuurlijk meanderen, stimuleren niet alleen de biodiversiteit, maar vormen ook een waterbuffer die ons helpt beschermen tegen overstromingen bij hevige regenbuien.
Groen biedt rust in de stadsdrukte en frisse lucht voor een goede gezondheid.
Groene restruimtes kunnen in een verstedelijkte omgeving ingericht worden als de ideale plaats om mensen te ontmoeten. Door die open ruimtes met elkaar te verbinden, ontstaan meer mogelijkheden om te wandelen, te joggen of te fietsen in het groen.
Mooie landschappen vanuit je raam en aangenaam wonen rond natuurlijke elementen zijn een meerwaarde voor je woonplek.
Het klimaat verandert; langere periodes van droogte en hevige regen zullen elkaar afwisselen. Daarom moeten we onze omgeving 'klimaatbestendig' inrichten.
Bouw mee aan je leefomgeving en ontdek zo de schatten van de natuur.