Het projectgebied Slagmolen is een natuurlijke zone rond de gelijknamige historische watermolen langs de Stiemerbeek in Genk. Het gebied is strategisch gelegen. Het vormt de poort tussen het centrum van Genk en het grote natuurreservaat ‘de Maten’, dat stroomafwaarts ligt en behoort tot het Natura 2000-netwerk. De Stiemerbeek, Schabeek en Dorpsbeek stromen er samen. Vandaag voedt de Stiemerbeek de vijvers van de Maten, maar stroomopwaarts krijgt die Stiemerbeek vaak riooloverstorten te verwerken. Dat vuile rioolwater in de beek bedreigt de fauna en flora van het vijversysteem in de Maten. Bovendien ziet Slagmolen er rommelig en weinig aantrekkelijk uit.
We willen graag zuiver water naar de Maten brengen. Daarom willen we de Schabeek van de Stiemerbeek scheiden om ze vervolgens te laten meanderen door een moerasbos. Zo creëren we een zone voor natuurlijke waterberging. Daarnaast willen we het vijvercomplex in de Maten voeden met voldoende hoogkwalitatief water.
Samen met partners gaan we na hoe het gebied tegelijkertijd kan worden opgewaardeerd tot een aangename, groene, toegankelijke ontmoetingsplaats met fiets- en wandelverbindingen tussen de Maten en het centrum van Genk. Zo kunnen we het natuurgebied de Maten via het opgewaardeerde gebied aan de Slagmolen verbinden met het centrum van Genk. Het hele gebied wordt dan als het ware een groene vinger in het stedelijk gebied Genk.
Om deze doelstellingen te verwezenlijken, werd samen met de planbegeleidingsgroep Stiemerbeekvallei in 2015-2016 een ontwerp landinrichtingsplan opgesteld.
De VLM, Genk, de Provincie Limburg en Natuurpunt zijn financierende partners. De doelstellingen van het landinrichtingsplan Slagmolen zijn:
Van 29 maart 2016 t.e.m. 27 april 2016 organiseerde de VLM een openbaar onderzoek voor dit plan. Op basis van de geformuleerde adviezen en bezwaren, werd het plan herwerkt tot een eindvoorstel landinrichtingsplan.
Op 22 juni 2017 keurde de Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw het landinrichtingsplan goed.
U kunt het raadplegen via deze link.
In de loop van 2016-2017 werd een technisch ontwerp opgemaakt voor de eerste set van ecohydrologische en recreatieve maatregelen.
Deze werken gaan van start in de zomer van 2018, na het broedseizoen.
In de pers verscheen dit artikel over 60-jaar De Maten in Genk.
Contacteer ons voor al uw vragen en/of opmerkingen omtrent dit project
Valleigebieden in verstedelijkte en randstedelijke omgevingen zijn vaak een hotspot voor beschermde dier- en plantsoorten: denk maar aan de boomkikker, de ringslang of zeldzame orchideeën.
Valleien die opnieuw natuurlijk meanderen, stimuleren niet alleen de biodiversiteit, maar vormen ook een waterbuffer die ons helpt beschermen tegen overstromingen bij hevige regenbuien.
Een goede waterkwaliteit is van belang voor mensen, dieren en planten.
Groene restruimtes kunnen in een verstedelijkte omgeving ingericht worden als de ideale plaats om mensen te ontmoeten. Door die open ruimtes met elkaar te verbinden, ontstaan meer mogelijkheden om te wandelen, te joggen of te fietsen in het groen.
Groen biedt rust in de stadsdrukte en frisse lucht voor een goede gezondheid.
Mooie landschappen vanuit je raam en aangenaam wonen rond natuurlijke elementen zijn een meerwaarde voor je woonplek.
Het klimaat verandert; langere periodes van droogte en hevige regen zullen elkaar afwisselen. Daarom moeten we onze omgeving 'klimaatbestendig' inrichten.
Bouw mee aan je leefomgeving en ontdek zo de schatten van de natuur.