Summerschool 'Curange-les-Bains' 2016

De summerschool Green4Grey leverde mooie ideeën op om Curange-Les-Bains in te richten

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en het Departement Leefmilieu, Natuur & Energie (LNE, Ecocampus) organiseerden samen de summerschool  'Curange-Les Bains'.      


                                                                                                

Van 13 t.e.m. 17 september 2016 werkten 20 studenten en 20 experten uit 10 verschillende richtingen aan de gebiedsinrichting van ‘Curange-Les-Bains’, een vergeten stukje groene ruimte in de Demervallei tussen Hasselt en Herkenrode. In de jaren ’40-‘60 was die locatie de place to be voor Hasselaars die zich in het groen wilden ontspannen, en voor jonge knapen die op deze ‘Plage-Crapule’ op de loer lagen voor vrouwelijk schoon aan het kanaal. Nu is het een vergeten groene ruimte die nood heeft aan frisse ideeën. 

Studenten en experten uit verschillende disciplines (sociale, exacte en toegepaste wetenschappen van PXL, EhB, UGent, KU Leuven en UHasselt), werkten een week intensief samen. Na een volledige onderdompeling in het gebied, werd er nagedacht over de multifunctionele toekomst ervan. Doel is om dit buitengebied in de stadsrand van Hasselt een duurzaam toekomstperspectief te geven. Daarbij hielden ze rekening met de uitdagingen waar we vandaag voor staan en met wat er leeft in de buurt. 

De uitkomst van de summerschool bood heel wat inspirerende, duurzame ideeën voor een mogelijk nieuw landinrichtingsplan voor De Wijers. 

Volgens de studenten kan water terug de spil worden voor de toekomstige ontwikkeling. Hiervoor bieden ze een aantal inspirerende praktijken en willen ze buurtbewoners stimuleren tot ontmoeting en actie. Voorbeelden zijn het versterken van biodiversiteit via paaiplaatsen en een natuurlijke vijver, een actieve belevingsroute langs Demer en Kanaal met o.a. een speelbos, een natuurrijk begraafbos, watereducatie met een waterspeeltuin en een uitkijkplatform. Daarnaast kan een functionele fiets- en wandelroute inwoners terug verbinden met water en landschap.

Op zaterdag 17 september deelden de studenten hun enthousiasme en voorstellen met buurtbewoners, beleidsmakers, toevallige wandelaars,... tijdens het Buurtlab@Curange. Op een creatieve manier stelden ze hun visie voor in interactie met de buurt. Ook tijdens de Dag van De Wijers (op zondag 25 september), bezochten heel wat geïnteresseerden de tentoonstelling in Tuiltermolen.

 

Lees hier het persbericht.

Enkele sfeerbeelden via onze facebook pagina

LNE en VLM werken samen aan een interactieve en digitale inspiratiebrochure over de summerschool, wordt vervolgd...

 

 

 

 

 

Het gebied Curange-Les-Bains? Lees er hier meer over 

De Summerschool praktisch? Curange-Les-Bains van 13-17 september praktisch 

 

 

Meer Info?

Stel ons een vraag via green4grey [at] vlm.be

Volg ons via facebook of twitter #curangelesbains

 

Voortraject

De summerschool vormde niet alleen een unieke samenwerking tussen VLM en LNE. Op 15 april 2016 organiseerden we ook een inspiratiemoment voor docenten van deelnemende opleidingen. Samen dachten we na over methodieken om de summerschool multidisciplinair vorm te geven om zo een multifunctionele insteek te geven bij gebiedsinrichting. Herbekijk het programma en de toelichtingen hier.